“Vunena” je klub pletenja, osnovan 2016. godine u istočnoj Srbiji. Osnovna ideja ovog kluba je da sačuva naše običaje i tradiciju ručnog stvaranja odeće. Modna dizajnerka Milica Bainović razvila je ovu ideju, pretvarajući ručno napravljenu odeću u moderne komade, prilagođavajući ih našem modernom stilu života i prefinjenim ukusima, dodajući svojim dizajnima pritom crtu starih stilova i ličnog nasleđa.

Pogledajte projekat "VUNENA" Milice Bainovic, modne dizajnerke, koja svoje ideje pretvara u stvarnost!

Milica Bainović je počela da dizajnira ručno pletene komade, odmah pošto je diplomirala na Evropskom institutu za dizajn u Milanu. Ubrzo je poželela da razvije svoj koncept kombinujući pritom pletenje i socijalnu odgovornost, i osetila je da je trenutak da svoje vizije pretvori u misije…

Od tada, glavni izvor inspiracije predstavlja joj rodni region Homolje. Osećala je potrebu da zauzvrat učini nešto, pa je u aprilu 2016. Godine, osnovala udruženje „Vunena“ pozivajući sve talentovane i nezaposlene žene da se pridruže njenom pletačkom udruženju. Sam naziv „Vunena“ služi kao podsetnik da je regija „Homolje“, nekada bila važno mesto za uzgajače ovaca, pletioce i tkače, koji su stvarali predivne ćilime, torbe i odeću sa folklornim i cvetnim motivima, a koje se danas susreće sa velikim problemom opadanja poljoprivrede i sve većim brojem mladih koji napuštaju ove krajeve i odlaze u velike gradove.

Pogledajte projekat "VUNENA" Milice Bainovic, modne dizajnerke, koja svoje ideje pretvara u stvarnost!

Vunena je postala pletački klub, ali sa Miličinim osećajem za trendove i menadžment, odlučili su da lansiraju celu kolekciju pletenih dizajna, ostajući klub, ali pritom i postajući brend, sa autentičnim stilom. „Vunena“ se predstavila ženom široke ličnosti i načina života, obučenom bez naporna ali razigrano, jednostavnim ali individualnim, tradicionalnim ali moderim komadima odeće.

Kada smo odlučili da izbacimo našu prvu kolekciju imali smo ideju – plasirati ručno izrađene i umetničke komade za naše potrošače. Vrlo brzo smo, pak, postavili cilj da te kreacije budu razigrane i opušteno – neformalne u isto vreme.

Pogledajte projekat "VUNENA" Milice Bainovic, modne dizajnerke, koja svoje ideje pretvara u stvarnost!

Inspiracija je došla iz našeg okruženja i svakodnevnog života u malom gradu u Istočnoj Srbiji, okruženom netaknutom prirodom. Mi pišemo uobičajne priče o običnim ljudima kako bi stvorili interesantnu i razdraganu odeću.

U nameri da garantujemo najbolji kvalitet, posvetile smo sate, dane i nedelje ručnoj izradi, pletenju, koristeći samo prirodne tkanine, poput mohera, svile i vune. Posebna specijalnost „Vunene“ je skoro melodična kompozicija prediva u svakom komadu odeće, koja im daju različite teksture, volumen i boje.

Iako cenimo naše nasleđe, trudimo se da pokažemo modernije ideje dizajnerke Vunene Milice Bainović, koja voli da posmatra ljude, traga za trendovima i materijalima, pretura po starim i prašnjavim kovčezima u potrazi za interesantnim stvarima ali uvek dodajući crtu svoje ličnosti dizajnima.

Find Vunena on http://www.pictaram.com/user/vunena_theclub/3643488331

Ostavite komentar

Vaš email neće biti prikazan.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.